Voetbal is zonder twijfel de populairste sport ter wereld. Dat is zeker ook zo in ons land: we hebben heel wat bekende clubs met lange tradities en duizenden gepassioneerde supporters. Maar de voetbalwereld verandert. Ze wordt steeds internationaler en competitiever. Onze voetbalclubs moeten daarom steeds meer voetbalondernemingen wordenEn sinds kort worden ze daarbij geholpen door wetenschappelijkonderzoek van de Universiteit Antwerpen.
België is een klein land met een kleine voetbalmarkt. De budgetten van onze profclubs zijn daarom véél beperkter dan die van Engelse, Spaanse en Duitse ploegen. Onze voetbalclubs moeten dus doordacht en efficiënt te werk gaan om internationaal een rol van betekenis te kunnen spelen.
Sinds 2019 krijgen de Belgische clubs daarvoor de hulp van de Universiteit Antwerpen. Onze onderzoekers tackelen samen met hen allerlei juridische, financiële en commerciële vragen. Zo schijnen ze samen een licht op de Belgische voetbalonderneming van de toekomst.
De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar de juridische en fiscale kant van het voetbal. Hoe wordt profvoetbal fiscaal ondersteund? Is dat in België anders dan in onze buurlanden? En zijn clubs aansprakelijk voor supporters die zich misdragen in het stadion?
Ook andere actuele thema’s komen aan bod, zoals de strijd tegen fraude in het profvoetbal via anti-witwaswetgeving. En internationale topics, zoals de case van de Super League versus de UEFA. Kortom: interessante rechtskundige vragen met aandacht voor hun economische, maatschappelijke en internationale context.
De resultaten van het onderzoek worden publiek gedeeld, zodat het hele Belgische voetbal stappen vooruit kan zetten. Want iederéén wordt er beter van als onze Belgische voetbalclubs beter geleid worden. Zelfs mensen die helemaal niets met voetbal hebben.
Goed geleide clubs zorgen namelijk niet alleen voor beter voetbal in betere stadions, maar ze dragen ook meer bij aan onze economie. Bovendien hebben veel succesvolle voetbalclubs een verregaande corporate social responsibility, wat wil zeggen dat ze actief bijdragen aan maatschappelijke doelen.
Het voetbal is dus een motor voor de hele samenleving. In België zal die motor misschien nooit zo groot worden als in sommige andere landen, maar met verregaand onderzoek en een slimme strategie kunnen we er wel het maximale uithalen. Tous ensemble, allemaal samen!
Getriggered door dit onderzoek? UAntwerpen bepaalt de toekomst vanuit verschillende perspectieven. Doorzoek de opleidingen in deze interessedomeinen: