Universiteit Antwerpen

Een orthese die
levens verandert

Mano Balliu studeerde in 2021 af in productontwikkeling. Zijn afstudeerproject: een unieke orthese voor kinderen met spastische spieren. Het hulpstuk beschermt de spieren en botten, maar laat het kind veel vrijer dan klassieke, statische ortheses. Mano won er zelfs een internationale prijs mee!

Vervormde spieren en botten

De uitvinding van Mano helpt kinderen met cerebrale parese. Dat is een stoornis door schade aan hersenen. Zo’n hersenverlamming gaat meestal gepaard met een slechte coördinatie, spraakproblemen en leerproblemen. Bovendien hebben patiënten vaak last van spastische spieren. Die verkrampte ledematen leiden tot andere problemen zoals botdeformaties en kortere spieren, pezen, ligamenten en gewrichtskapsels.

Klassieke ortheses volstaan niet

Er bestaan al lange tijd ortheses die zulke vervormingen helpen voorkomen. De hulpstukken werken als een soort beugel of brace: ze houden bijvoorbeeld de arm in de juiste vorm. Maar die oude ortheses hebben nadelen. Statische ortheses sluiten de arm van de kinderen volledig op. Dat zorgt voor spanning en pijn. Dynamische, beweegbare ortheses zijn dan weer zwaar en beperken zich tot de pols. De vingers van de kinderen zitten dus nog steeds vast.

De ManiFlex van Mano

Samen met Orthobroker, een bedrijf dat ortheses op maat maakt, onderzocht Mano de mogelijkheid om ortheses te maken via 3D-printing met flexibel materiaal. Het resultaat is de ManiFlex: een lichte maar dynamische orthese die beweging in alle gewrichten mogelijk maakt. Bovendien kan elk afzonderlijk gewricht een specifieke weerstand krijgen, waardoor de kinderen meer functionele taken kunnen uitvoeren. Zelfs de vingers zijn afzonderlijk beweegbaar!

Een mooie toekomst

Mano werd voor zijn uitvinding beloond met de James Dyson Award. Dat is een internationale prijs voor nieuw talent in ontwerp en techniek. Een mooie beloning voor een student die anders durfde te denken: “Dankzij mijn opleiding als productontwikkelaar kan ik me in allerlei vakgebieden verdiepen”, aldus Mano. “Daardoor kreeg ik de kans om iets te doen in de orthopedische sector, waar oplossingen écht levens veranderen”.

Onze productontwikkelaars steken de handen graag uit de mouwen

Alumna Witse Beyers ontwikkelde aan UAntwerpen een toolbox voor mensen met dementie die ’s nachts onrustig zijn. De innovatieve tool die ook het meest tot de verbeelding spreekt, is het ‘warm handje’. Dat bootst door warmte en druk een hand-in-hand-effect na en creëert zo een gevoel van geborgenheid bij bewoners van woonzorgcentra.

Meer weten over deze studie?

Duik zelf in het academisch onderzoek

Getriggered door dit onderzoek? UAntwerpen bepaalt de toekomst vanuit verschillende perspectieven. Doorzoek de opleidingen in deze interessedomeinen: